Direksiyon Sınavı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Aracın kapısını sol elinizle açıp, sağ ayağınızla araca bininiz.
Elinizdeki belgeleri direksiyon öğretmeninize veriniz. Komisyon görevlilerinden biri isterse ona da verebilirsiniz.
Sırasıyla, oturduğunuz koltuğu ayarlayın, Emniyet kemerinizi takın, iç geri görme aynasını ayarlayın ve cam kontrollerinin önünde bulunan kumandadan sol iç geri görme aynasını kendinize göre ayarlayınız.

Aracın çalışıp çalışmadığını motor devir saatinden kontrol edin. Araç çalışmıyor ise kontağı çevirerek çalıştırın. Araç çalışıyor ise kesinlikle kontağı çevirmeyin.

Debriyaj pedalına tam olarak basmadan kesinlikle vites değiştirmeyin.

Kalkış yapmak için sola sinyal veriniz.

Not: Kalkış için sola, durmak için sağa sinyal verilmelidir. Dönüşlerde dönülen yöne göre dönüş sinyallerini veriniz.

Fren pedalına basarak el freni çekili ise indiriniz.

Debriyaja tam basıp aracı birinci vitese takınız.

Aynalardan arkanızı kontrol edin yol boş ve uygun ise kalkışınızı yapın,

araçla kalkış için,

Debriyaj pedalını yumuşak bir şekilde bırakırken sağ ayağınızla gerektiği kadar gaza basınız (dizel araçlarda düz zeminde fazla gaz vermeniz gerekmez). Aracınız hareket etmeye başladığı anda debriyaj pedalından ayağınızı yavaş bir şekilde çekiniz.

Debriyaj pedalını birden bire bırakmayınız bu aracın sarsıntılı bir şekilde stop etmesine veya fazla gaz vermişseniz ani bir şekilde atak yapmasına neden olur. pedal tam olarak yukarı gelmeden ayağınızı kesinlikle pedalın üzerinden kaldırmayınız.

Kalkıştan sonra yolun sağından sürüşünüze devam ediniz.

Birinci vites kalkış vitesidir. Kalkıştan sonra aracınızı ikinci vitese geçiriniz.

2. viteste araç 2500 deviri geçtikten sonra vitesi 3e alın şehir içi hız limiti olan 50 Km saati geçmeyin. Yolun sağından, önünüzde ki araçları takip ediniz.

Direksiyonu tek el ile değil İki elinizle de saat 9 u çeyrek geçe pozisyonunda tutunuz

Kavşağa 50 metre kala arkadan gelen trafiği kontrol ederek dönüş yönünüze göre şerit değiştirin sola dönecekseniz sol şeride, sağ döneceksiniz sağ şeride, düz devam edecekseniz ortadaki şeride geçin

Kırmızı ışıkta mutlaka durun. Kırmızının yanmasına 3 saniye kalmışsa veya sadece sarı ışık yanıyorsa geçmeye çalışmayın yavaşlayarak durun. Kırmızıda beklerken dönüş yapacağınız yöne sinyalinizi verin. Yeşil yanmasına 10 saniye kala vitesinizi geçirin ve yeşil yanmasını bekleyin yeşil yandıktan sonra kontrollü bir şekilde kalkışınızı yapın.

Güzergahı tamamlayıp durmanız gereken yere geldiğinizde  20 metre mesafe kala sağ sinyalinizi veriniz.

Aynalardan aracın arkasını kontrol edip, trafiği aksatmayacak bir şekilde uygun yerde.

Önce debriyaja, sonra da frene yumuşak bir şekilde basarak aracı durdurun. Aracın vitesini boşa alınız. Bu durumda freni bırakmayınız.

Ayağınız frene basılı durumdayken, el frenini çekin.

Kontağı Kapatmayın. Araca çalışır vaziyette bırakın

En son fren pedalını bırakınız.

Emniyet kemerinizi çıkarınız. Nüfuz cüzdanınızı almayı unutmayınız.

Sonra, sağ elinizle aracın kapısını açıp, aralayınız. Aradan, aracın arkasından gelen başka araç veya kapının açılmasından kaynaklanabilecek bir tehlikenin olup olmadığını kontrol ediniz. Sonra kapıyı açın ve araçtan inin, kapıyı kapatın.

Sınavınız bitmiştir. Direksiyon uygulama sınavı “BAŞARILI” veya “BAŞARISIZ” olarak değerlendirilmektedir, sınavda başarılı olabilmeniz için direksiyon değerlendirme formundaki 1. bölümde hatanızın bulunmaması ve 2. bölümde en fazla 1 hatanız bulunması gerekmektedir.

Sınav sonuçlarını pazartesi günü öğleden sonra kursunuzdan öğrenebilirsiniz. Kursiyer Direksiyon Sınav Sonuçları sayfasından T.C. Kimlik Numaranız ile öğrenebilir.

Direksiyon sınavı park yapma:

Sınavda en az 25 metre geri araç kullanmanız gerekmekte ve aracın bir buçuk katı alana geri paralel parketmeniz gerekmektedir:

Debriyaja tam olarak basıp aracı geri vitese takınız. Vites geçtikten sonra Park sensöründen sinyal sesi duyulur ve aracın arkasındaki beyaz renkli geri lambaları yanar.

Sol eliniz ile direksiyonu en üstünden tutunuz, arkaya bakmak için sağ taraftan yalnızca başınızı çevirerek değil sağ elinizle yanınızdaki koltuğun arkasından destek alarak vücudunuzla beraber geriye doğru dönünüz. Geri gitmek için kalkışınızı yapınız.

Debriyajı yavaş yavaş tamamen bırakın, yalnız ayağınızı pedalın üzerinden ayırmayınız.

Geri gidişinizi, sağ bankete paralel bir şekilde gazı çok az kullanarak tamamlayınız.

Eğer park sensöründen sinyal sesi gelirse arkada araca çarpacak yükseklikte bir obje olduğunu, sinyalin sıklığı ise yakınlığını bildirir. Buna göre fren yapın.

Araç tamamen durmadan kesinlikle öne bakmayınız. Araç tam olarak durduktan sonra öne dönünüz.

Direksiyon Sınavı Bilgiler:

Direksiyon sınavı Milli Eğitim Müdürlüğünün belirlediği tarihlerde hafta sonu Cumartesi veya pazar günleri yapılmaktadır. Sınav saat 08:00’de başlayarak sınava giren kursiyer sayısına göre saat 17.00 gibi bitmektedir. Her kursiyere 35 dakika aralıklarla randevu verilmektedir. Bir Kursiyerin sınavı en az 30 dakika sürmektedir. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Trafik Komisyonunun belirlediği güzergahlarda yapılmaktadır.

1 Haziran 2013 tarihinden itibaren ehliyet almak için sürücü kurslarına kayıt yaptıran adaylar için yeni yönetmeliğe göre direksiyon sınavı uygulanmaktadır. Yeni Yönetmeliğe göre aday en az 30 dakika araç kullanmakta ve sınav sonucu puanla değil “BAŞARILI” veya “BAŞARISIZ” olarak değerlendirilmektedir.

Giriş belgeniz ve nüfus cüzdanı olmadan sınava giremezsiniz. Sınav giriş belgeleri sınavdan 3-4 gün önce hazırlanmaktadır. Sınavdan önce en geç Cuma gününe kadar sınav giriş belgenizi almanız gereklidir. İmza karşılığı teslim edildiğinden sadece kendiniz alabilirsiniz. Sınav Giriş Kimliğiniz hazırlandığında SMS ile bildirilecektir.

Sınav saatinden en az 15 dakika önce giriş kimliğinizde yazan sınav başlangıç yerinizde olmanız gerekmektedir.

Sınava girebilmeniz için sınav tarihnden 5 gün öncesine kadar direksiyon sınav ücretini yatırmanız gereklidir. Aksi takdirde sınava girmeniz mümkün değildir. Sıanv ücretini yatırmadığınızda 1 direksiyon sınav hakkınız gitmektedir.

Gruplar en fazla 14 kişiliktir. Saat 08.00den başlayarak 30 dakika aralıklarla randevu verilmiştir.

Direksiyon Sınav Sonucunuzu Sınavdan sonraki pazartesi günü kursunuzdan öğrenebilirsiniz. Kursiyerler Direksiyon Sınav Sonuçları sayfasından T.C. Kimlik Numaraları ile öğrenebilirler.

Direksiyon sınavında kalan kursiyerler için yaklaşık 2 hafta sonra ara sınav düzenlenmektedir.

Sınavlarda görev yapmak üzere, Milli Eğitim Müdürlüğü her bir araç için iki kişiden oluşan sınav değerlendirme komisyonu atamaktadır.

Sınav esnasında, Araçta Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından atanan iki komisyon üyesi ve usta öğreticiniz bulunacaktır. Usta Öğreticiniz arka koltukta komisyon üyesi ise Ön koltukta oturacaktır.

Direksiyon Sınavında Yapmanız gerekenler:

Sınava hangi araçla gireceğinizi öğrenin.

Sınava girebilmeniz için yanınızda olması gereken Nüfus Cüzdanınızı ve Sınav Giriş Belgenizi elinizde hazır bulundurunuz

Randevu Saatiniz Geldiğinde Kurs Görevlisi isminizi okuyacaktır. Eğer Randevu saatiniz geldiğinde sınav alanında bulunamazsanız sınav hakkınız yanacaktır. Bu nedenle en az 15 dakika önce sınav alanında bulunmanız gerekmektedir. Sınav alanında size ulaşabilmemiz için cep telefonunuzu açık tutunuz.

Bu gönderiyi paylaş